Renovera sovrummet

Hösten närmar sig och det börjar bli dags att renovera sovrummet. De flesta tänker kanske att det inte spelar så stor roll hur det ser ut i sovrummet eftersom man ändå bara ska sova där, men ett harmoniskt och trivsamt rum kan påverka sömnkvaliteten i högre utsträckning än man tror. Det finns en hel del att fundera på när det gäller till exempel färgval, förvaring och belysning. Om man sysslar med fastighetsinvestering är rätt renovering ännu viktigare och man kan vända sig till

https://tessin.com/sv/ för mer information om investeringar, portföljer och intressanta projekt.

Färgval

Skarpa eller starka färger i ett sovrum är en dålig idé eftersom de snarare ökar pulsen istället för att ha en lugnande och avslappnande effekt. Tänk hellre efter en extra gång och välj en färg som är lugn och som gärna har svala undertoner åt det naturnära hållet. Populära sovrumsfärger brukar vara vitt, grönt och ljusblått, men en del föredrar beigea eller gråa väggar. Om man är osäker kan man prova sig fram för att se vilken färg som passar bäst.

Bra förvaring

Oavsett om man renoverar åt sig själv eller någon annan behöver man kunna koppla av och varva ner i sovrummet. Det kan vara svårt om man har saker framme överallt, möbler som inte passar in eller använder sovrummet som en förvaringsplats för allt möjligt som inte får plats någon annanstans. Man behöver satsa på bra förvaring och planera i förväg vad man behöver och vill ha. Inredningen i sovrummet kan med fördel vara ganska avskalad och neutral, men samtidigt fylla sin funktion. Det finns en uppsjö av olika förvaringsmodeller att välja bland där smakfulla garderober troligen står högst på önskelistan. Sovrummet bör dock inte fyllas med möbler till bredden, eftersom det bidrar till en ökad stresskänsla. God förvaring gör det möjligt att hålla rent och prydligt omkring sig. Platsbyggd förvaring är en god idé om rummet är tillräckligt stort eftersom det maximerar ytan och tar hänsyn till rummets proportioner.

Belysning

Det är troligen ingen nyhet att man bör undvika skarp belysning i sovrummet, däremot behöver man planera var man vill placera belysningen. En taklampa med dimmerfunktion är en smart lösning som gör det möjligt att välja ljusstyrka efter behov. Om man förvarar sina kläder i sovrummet vill man kanske ha en spegel och föredrar en liten ljusramp ovanför den. Tycker man om att läsa i sängen innan läggdags är det en god ide att montera upp läslampor med behagligt ljus.

Sängval

Sist men inte minst behöver man naturligtvis en bekväm säng och om man är någorlunda händig kan man snickra ihop en egen sängstomme att placera nya madrasser på. På detta sätt kan man spara en del pengar och samtidigt passa på att bygga in smart förvaring under sängen.