Renovera fönster

Husets fönster utsätts för vädrets makter och slits betydligt snabbare än resten av fasaden. Fönster i gott skick är även viktigt för husets värmeisolerande förmåga. Genom att renovera dem kan man dock få dem att hålla mycket längre. Det är inte särskilt svårt och innebär en stor besparing jämfört med att köpa helt nya fönster. Gamla fönster är dessutom ofta gjorda i tåligt kärnvirke, som är svårt att få tag på idag. Men det gäller att renovera dem innan det är för sent. Har träet börjat ruttna är det ett drygt arbete att renovera dem till fullgott skick.

Olika sätt att täta fönster

Du kan spara energi genom att täta fönster. Det är en vanlig typ av fönsterrenovering. Förr i tiden var det vanligt att använda en särskild tejp längs fönstrens kanter som fick sitta på under hela vinterhalvåret. Idag finns det särskilda tätprofiler som det är smidigt att använda sig av. Tätningslister är en annan populär produkt och när det handlar om fönster i ekonomibyggnader som inte behöver kunna öppnas använder många fogskum. Om fönsternischen är tillräckligt djup kan det också löna sig att byta till treglasfönster om man har dubbla glas eller till dubblett glas om man har enkelfönster. Det går att spara in en hel del på uppvärmningskostnaderna genom tätning av fönster.

Ompyssling av fönster

Har det blivit dags att måla om fönstren? Ta bort gammal färg med en skrapa eller en varmluftpistol och passa på att olja in dem med en trävårdande produkt. Där efter kan du måla fönstren i en kulör du gillar. Tänk på att det bör vara särskild färg för utomhussnickerier, om du inte vill göra om arbetet redan efter ett par säsonger. Färg som hamnar på glaset skrapar du lätt bort med nagel eller en särskild skrapa, när den har torkat. Om kittet som håller glasrutorna på plats börjat spricka kan det vara dags för en omkittning. Glasrutorna behöver du bara byta om de är spruckna.