Renovera ett växthus

En av de största tillgångarna en trädgårdsintresserad människa kan ha på sin tomt är ett växthus, som möjliggör odling av grönsaker och växter som behöver lite extra fukt och värme, och som förlänger den varma årstiden på våren och hösten. Ibland händer det dock att man tar över ett växthus från någon som inte har varit intresserad av trädgårdsarbete, och som således har låtit växthuset förfalla. Med lite välvilja och arbete går det dock att renovera ett sådant växthus, och göra det vackert och användbart igen.

En renovering av ett växthus börjar oftast med att man måste rensa ut allt som förvarats i växthuset tidigare. Sannolikt finns där gamla krukor, kanske en planteringsbänk, trädgårdsredskap och annat som måste flyttas ur vägen innan arbetet kan börja. Två vanliga problem i ett växthus som har stått länge är att grunden kan ha murknat, och att glasrutorna ofta är trasiga. Har man tur är grunden intakt, och då besparas man en stor del av jobbet. Om grunden däremot är murken, måste man helt enkelt montera isär växthuset och bygga en ny ram.greenhouse-691704_960_720

Vad gäller glas som är trasigt kan man visserligen beställa nya glasskivor för att ersätta de som är trasiga, men det kan vara en kostsam lösning. Ett annat alternativ är att ta ut de trasiga rutorna och täcka luckorna med mjuk byggplast, som man helt enkelt kan fästa med häftpistol. Man måste dock se till att det finns tillräcklig ventilation i växthusets tak.

Ett annat vanligt problem i växthus som har stått orörda under en längre tid är att ogräs sannolikt har letat sig in i växthuset, i större eller mindre utsträckning. Dessutom kan det finnas gamla buskar och plantor i växthuset som inte går att återuppliva, eller som man helt enkelt inte vill ha kvar. Man kommer därför behöver göra en hel del rensningsarbete. För att skydda växthuset mot att ogräset kommer tillbaka, samt mot myror och andra skadedjur, är det också en bra idé att lägga ett nytt skyddande lager med grus eller markduk under huset.

Om du tycker att detta låter som ett för stort projekt, kan ett annat alternativ naturligtvis vara att riva ned det gamla växthuset helt, och investera i ett nytt. Du hittar en mängd olika växthus på Byggmax.se.