Köksrenovering

För den som har tänkt sig att renovera sitt kök finns det mycket att tänka på. Köket är trots allt hemmets naturliga samlingspunkt och därför vill vi ha det trivsamt. Fast ett kök behöver vara funktionellt också, så tänk efter hur köket ska användas. Tänk också på att inredningstrender kommer och går och att en köksrenovering är en stor investering i bostaden. En investering som ska hålla i ganska många år. Finns det tankar på att renovera för att höja värdet på fastigheten för att den ska säljas bör man även tänka på att renovera och inreda köket i en mer neutral stil för att det ska tilltala hugade spekulanter. Oavsett vad som är avsikten med en köksrenovering så är det bra att göra en behovsanalys inledningsvis.

 

Ditt drömkök
Måhända har du redan en bild av hur ditt drömkök ser ut. Trots det kan det vara bra att besöka olika köksleverantörers hemsidor eller uppsöka deras utställningar för att dels få nya idéer, men även för att kunna ta och känna på de olika materialen. En upplevelse av hur det skulle kännas med ett kök i just det temat du tänkt dig. Kanske finns det nya lösningar för förvaring eller placering av vitvaror. Inspiration kan även fås från tidskrifter, vänner och deras kök samt på sociala medier som Pinterest.

Om olika köksleverantörer har liknande lösningar be att få offert från flera. Att investera i ett nytt kök kan kosta i princip hur mycket som helst, varför det kan vara klokt att låta fackmän göra jobbet så att det inte blir fel.

 

Mät och skissa
Mät upp ditt kök och skissa en ritning som du tar med dig till köksleverantörer. På skissen ritar du in var du tänkt dig ha både under- och överskåp, diskbänk och avlastningsytor. Hur har du tänkt möblera köket med matbord och stolar? Ska det finnas en flyttbar köksö/frukostbar? Var ska kyl, frys och spis placeras? Ange alla mått som kökets takhöjd, fönstermått, måttet från golv till fönster, nuvarande placering av element, rör, ledningar och var elledningar är dragna. Ange måtten på väggarna. Rita in dörrar och kom ihåg att ange måtten på karmar och dörrfoder. Har köket inåtgående dörrar kan det vara mycket klokt att ange det fria område som behövs för att kunna öppna dörrarna.

Använd dig gärna av IKEA home planner. Ta emot goda råd från köksleverantörernas inredningskonsulter. De vet vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra.Köksrenovering 2

 

Planera och budgetera
Framförallt planera allt från rivning av det gamla köket, eventuell återvinning av vitvaror och inköp av det nya köket inklusive vitvaror och montering av det.

Besluta hur mycket hela renoveringen får kosta, gör en budget och följ den.