Fräscha upp dina väggar

Sett till yta är väggarna det största utrymmet i ditt hus. Dessutom är de en av de mest synliga. Väggarna används till att hänga prydnader och tavlor på, och en sliten vägg märks snabbt av. Därför är det viktigt att hålla väggarna i gott skick. Det är inte bara för att du ska ha ett vackert hem att visa upp – även om det kan vara ett nog så bra skäl. Det handlar också om att ta vara på huset till nästa ägare. Om du ser till att väggarna är fräscha kan du ta mer betalt och du gör köparna nöjda. Väggrenovering är alltid en investering, oavsett om du ska flytta nästa vecka eller bo där i 30 år till.

 

Ett effektivt alternativ för att ge väggarna ett ansiktslyft är att tapetsera om. Tapeter har använts i Sverige ända sedan 1600-talet när det användes för att ge rummet en snygg bakgrundsdekor. Samma funktion har det idag och därför finns det tapeter i många olika färger och mönster. Det går också att köpa tapeter i olika material, så det kan vara smart att läsa på innan du sätter igång med tapetklistret. En annan funktion som tapeten har är att skydda väggen från smuts och slitage. Detta gör att du behöver tapetsera om med jämna mellanrum för att hålla väggarna fräscha.

Couple using colour swatches

 

Ett annat sätt att skydda väggarna och ge dem en ny lyster är att måla dem. Att måla väggar inomhus skiljer sig något jämfört med att måla utvändiga fasader. Du behöver ofta andra typer av målarfärg som ser till att du slipper göra om jobbet senare. Många använder sig av snabbtorkande färg, eftersom det minimerar tiden som du behöver ha målarutrustning och skyddstejp i rummet. Om du ska måla väggarna i ditt vardagsrum är det inte så kul att gå runt i ett renoveringsobjekt en längre tid och därför kan snabbtorkande färg se till att resultatet blir klart ännu snabbare.

 

När du renoverar köket eller badrummet finns det ytterligare ett alternativ för väggarna: kakel. Det gör att väggarna blir tåliga för fukt som ofta uppstår i dessa utrymmen. Dessutom är det snyggt och ger rummet en extra touch av lyx. När du är klar med att sätta in kakel i badrummet kan du komplettera det med ny badrumsinredning.