Husets fasad åldras i och med slitage från väder och vind. Hur snabbt det går beror på vilket material fasaden är gjord och på hur väl den underhålls av husets ägare. Att renovera en fasad kan vara ett stort projekt. Det är dock betydligt mer hanterbart än att helt och hållet byta ut en fasad. Bara transporten av nytt och gammalt virke är en stor operation. Där kan vi tala om ett riktigt kostsamt och tidskrävande projekt. Så, vad ska man tänka på vid renovering av en träfasad? Det ska vi försöka svara på i den här texten.
Ska man anlita proffs?
Att renovera och bygga själv blev något av en folkrörelse på 90-talet. Idag väljer fler att använda rotavdraget till att anlita professionella hantverkare men det finnsfortfarande mycket intresse för renovering runt om i landet. Att renovera en fasad kan vara allt från ett ganska enkelt jobb till något som kräver fackkunskap. Om du har tiden, utrustningen och möjlighet att sätta dig in i de olika momenten kan du ofta åtgärda en fasad på egen hand. Man kommer faktiskt långt med pensel, hammare och kofot när det gäller förbättringar av träfasader. En stege är ofta inte tillräcklig utan du kan behöva hyra en byggnadsställning för arbetet.
Underhållsrenovering av träfasad
Algangrepp är ett problem som drabbar många träfasader och som kan innebära att du måste måla om huset. Att tvätta fasaden löser problemet och innebär att du inte behöver måla om lika ofta. Det är ofta vettigt att satsa på färg av bra kvalitet eftersom det påverkar husets livslängd positivt. Har du fått rötangrepp är det viktigt att ta bort drabbade ytor. Annars kan mögel sprida sig till ett större område och även skada materialen bakom fasaden. Rötangrepp kan även dra till sig husbock och andra skadeinsekter. Byter du till bräder av hårt virke minskar risken för problem i framtiden.